Hogyan válasszon tervezőt?

Szükséges Atmos tervező  a kazánházba?

 

Jelen írásommal az ATMOS kazánnal szerelt kazánházi rendszerekről szeretnék beszélni.

Alap álláspont a tervezőkkel kapcsolatban:

Minden esetben ajánljuk a tervező kollégák bevonását, és előnyt élveznek akik már alkottak olyan rendszert, ami üzembe is lett helyezve, hivatalosan. De az otthon is Atmos kazánt használó szerelő egy kincs 🙂

De, és a szokásos de…

Sajnos a tapasztalatunk nem egyértelműen ennyire kellemes. Bár most a diplomások egy része fel is kaphatja a fejét, de ha belegondolnak, még egyet is érthetünk a végére.

atmos kazán begyújtás
atmos kazán begyújtás


Számtalan esetben a „terv” csupán egy bemásolt drága RAJZ lett, ami pont annyit ér, hogy begyújtsak vele, hogy még nyoma se maradjon…

Viszont, a jó hír hogy egyre több korrekt, vállalható, ötletes valóban átgondolt és jól méretezett TERV is előkerül az egyszerűbb családi házas szektorban is, (értelmes szakmai konzultációknak köszönhetően). Nem tudom, és ha tudnám se írnám le ez minek tudható be, mindenkinek a saját fantáziájára bíznám. 🙂

Az is tény, hogy bizonyos esetekben a Gépész kivitelező kollégák kreatívabb része zsigerből megoldja a feladatot, és az üzembehelyezések alkalmával történő beszélgetések során, csodálkozva néznek rám, hogy van aki nem tudja az alapokat?

Akkor hol a baj?

Sajnos vannak páran, (de a tendencia itt is javulófélbe hajlik) akik úgymond zsigerből oldják meg a feladatot, „ahogy szoktuk” felkiáltással, nem igénylik a tervezőt. Nem is bántanám őket sem, hiszen senki sem lehet mindenben profi, de alap szinten megoldják. De ritka sikerrel, és attól hogy kész, még nem biztos hogy jó, és főleg nem biztonságos! És ezekből sok van, főleg a sufnituningos projektek, amik akár több mint tíz év után keresnek megoldást, amikor is kiderült, hogy MÁS gondolkodású volt az alkotó, nincs tisztában a fizika törvényeivel.

Talán úgy tudnám képletessé tenni a dolgot, hogy ha pl. fáj a hasunk elmegyünk a háziorvosunkhoz. Ő a tapasztalata alapján felállít egy teóriát, és kapunk valami bogyót, és várjuk a javulást. Ha a helyzet nem változik, pár nap múlva már beutalót nyom a kezünkbe, hogy irány valami specialista, meg valami szuper gépesített rendelő, ahol konkrétan fognak kivizsgálni. A háziorvosunk sem érthet minden speciális területhez, nem ez a dolga, hanem egy általános tudással bíró, szakember, aki tudja kihez kell irányítani a beteget, ha egyedi az eset.

Szóval akkor jár jól mindenki, ha speciális kérdésekben bevonjuk a specialistát, legfőképp tervezői, kivitelezői szakba, (ne a begyújtásnál jöjjön a hideg-zuhany, hogy imitt-amott muszáj lesz szétszabdalni, ezt-azt utólag beszerezni és újraépíteni) hogy a kedves megrendelőnk a lehető legjobbat kapja a pénzéért!

És persze az Atmos üzembe helyezésének a  fontossága…

Azon projektek, legyen az kis családi ház, vagy hatalmas üzemcsarnok ahol elég bátrak ahhoz, hogy kérjék az üzembe helyezést, betanítást, talán még a TMK-t is, na ott valószínűleg hatékony lesz a rendszer, alacsony tüzelőanyag fogyasztás, és meglepően ritka a kazánházi fitnesz (fapakolás), cserébe a komfortos melegért.

A statisztikánk alapján minden régi kazánház stiklije is kiderül egyszer, mivel ha sűrűn nem is, de 6-8 évenként igényli a készülék a felújítást, karbantartást. Ezeknél a találkozásoknál furcsa mondatok szokták elhagyni a kedves ügyfelek száját, amikor rádöbbennek, hogy mennyi idejük, pénzük folyt el feleslegesen, mennyi idegeskedésük, családi viszály oka a „szokások alapján” összerittyentett kazánház.

Igen, halljuk, hogy anno se szaki, se apanázs nem állt rendelkezésre, illetve az anno dicsért szakiknak se hírük, se hamvuk, csupán a munkájuk savanyú gyümölcse rothad a pince mélyén.

Közben persze az a tény is sokkoló lehet, hogy mint mindenhol a gépészeti helységben is öregszenek az alkatrészek az Atmos kazánban, csapok csöpögősödnek, motorok zajosodnak, szigetelések porladnak…

A megoldás a kazánházban:

Igen, nem olcsó egy régebbi kazánház ráncfelvarrása, de kérdés mi az olcsó? Hagyjuk még jobban tönkremenni, és várni a napot amikor szezonban sehol egy hozzáértő, és ha kerül is „valaki” az viszont viszi a karácsonyi pulykapénzt, is…

Szóval TMK, Tervszerű Megelőző Karbantartás, és tudatos fogyasztói viselkedés. Előregondolkodás, és nem tűzoltás.

Döntsön mindenki saját belátása szerint…

Zsófi János Atmos Szervizvezető

 

 

error: Content is protected !!