A nagy titok – az Atmos kazán begyújtása 7 lépésben

Az Atmos kazán begyújtása

Szervizes túrák alkalmával sok esetben tapasztalom a begyújtás különböző technikáit. Sokan maguk se tudják honnan jött az ötlet, talán csak megszokás, vagy amikor úttőrök voltunk, onnan maradt meg bennünk valami, vagy a szomszéd, vagy az internet…

Olyan nincs, hogy rossz begyújtás:

Ha a tűz begyulladt akkor jól gyújtottunk be, pont.

Maximum időigényes, nem kényelmes és füstös 🙂 Ha valaki így is szereti, tőlem tegye, bár láttam olyat is, aki térdepelt a kazán előtt, és fújkálta a tüzet, hogy éledjen. megjegyzem, nehéz egy Atmos-t nem begyulladásra bírni.

Mi másként szoktuk 🙂

Most bemutatom, az általam preferált, egyszerűbb és kényelmesebb folyamatot. Sokan használják már, tudomásom szerint, örömmel. Tessenek kipróbálni… Lusták előnyben 🙂

A legfontosabb, hogy úgy kezdünk pakolni fát a kazánba, hogy a nagy darabok kerüljenek alulra, szigorúan csak hosszába, majd rá vékonyabb léc méretű, ha lehet fenyőfát, de más is megteszi.

A tetejére pedig papír, pontosabban tojástartó, kartonpapír, mert ez a titok 🙂 

atmos begyújtás.1
A füstgázcsappantyú karját kihúzzuk, alapból

Először kihúzom a füstgázcsappantyú karját, ekkor a felső égőtérből a ventilátor egyből el tudja a füstöt szívni, és a kéménybe fújja.

Ezáltal megakadályozom, hogy a füst a kazánházba jöjjön.

atmos begyújtás.2
Kis papírt a tetejére

Tehát mégegyszer: alulra a vastag fahasábok, hosszában négy-öt darab, rajta pedig pár szál léc méretű fenyőfa, erre jön a kartonpapír és egy kis újság.

atmos begyújtás.3
Megvárjuk amíg belekap a láng

Egy szál gyufával meggyújtom a papírt a kupac tetején 🙂

Nincs folyadék, begyújtós kocka, gázégő és egyéb segédanyag!

atmos begyújtás.4
Stabilizálódjon a láng

Megvárom, hogy szépen kiteljesedjen a láng, és amikor a füst elkezdeni felém áramolni…

atmos begyújtás.6
A füstgáztermosztátot minimumra tekerjük

A ventilátort a jobb oldali fekete kapcsoló letekerésével (gyufa jelre) a ventilátort elindítom. (Ekkor helyes beépítés esetén a szivattyú is indul!)

atmos begyújtás.7
Ajtó bezár, kar vissza és kész is

Már zárom is az ajtót, és TOLOM VISSZA A KART!!!!

Az alsó ajtót pedig NEM nyitjuk ki!

Itt álljunk meg egy kicsit

Ha a füstgázcsappantyú kart nem toljuk vissza szinte azonnal, az még nem lenne gond. Hideg kazán indításakor, vagy a szezon első tűzrakása esetén, hideg kéménynél kifejezetten ajánlott.

Vagy ha szerelt fém kéményünk van, akkor sem hátrány a pár percig tartó nyitva hagyás, mivel ezen kémények hőtároló kapacitása minimális, vagyis másnapra kihűl, és ki kell passzíroznunk belőle a légdugót.

A leggyengébb láncszem a kazánházban az ember

Szóval, pár percig még segíthet is a gyulladásban, DE ha közben valami sürgős elfoglaltság akad, csöng a telefon, sikít a gyermek, vagy épp megszólít a szomszéd egy baráti koccintásra, vagy bármi más közbejön, és közbejön, no akkor van az, hogy kint marad az a fránya karocska, és hisztis, morgós lehet a kazánunk.

Szóval, hogy emberi mivoltunk, gyarlóságunk ne okozzon problémát, ezért lett ez a fordított begyújtási manőver ajánlva, így kiküszöbölhetjük a leggyengébb láncszem hibáját a kazánházban.

Akkor pontokban a begyújtási sorrend:
  1. Kihúzzuk a füstgázcsappantyú kart
  2. Alulra vastag fahasábok, 4-5 db, hosszába
  3. Rá kerül a léc méretű maroknyi vékonyabb lehetőleg fenyőfa
  4. Most a tojástartó, vagy kartonpapír
  5. Egy szál gyufa, és tüzelhet a papír
  6. Ha stabil a láng indítjuk a ventilátort, a jobb fekete gomb letekerésével
  7. Zárjuk az ajtót, visszatoljuk a kart

Ha kb egy fél-egy óra múlva meglátogatjuk a kazánt, akkor az Atmos már javában termelni fogja a meleg vizet.

Meg is rakhatjuk becsületesen a kazánt, ami belefér alapon, vagyis:

A helyes ismétlő farakás az Atmos kazánba:
  1. Kihúzzuk a kart
  2. Kinyitjuk a felső ajtót, óvatosan, mert meleg
  3. Megpakoljuk hosszában a tűzteret
  4. Bezárjuk az ajtót
  5. VISSZATOLJUK A KART!

Remélem egyetértünk, hogy nem ördöngösség, még ha a pokol tüze is van az Atmosban. Azt, hogy miért ennyire nagyon meleg, egy másik cikkben mesélem el.

Sok sikert 🙂