Atmos kazán tisztítása

Az Atmos kazánnál megkülönböztetünk heti és fél éves tisztítást. A kazán hatékony és biztonságos üzemeltetéséhez fontos a megfelelő karbantartás, ezzel nem csupán több kalóriát tudunk kinyerni ugyanannyi famennyiség elégetésekor, hanem a kazánunk élettartamát is meghosszabbítjuk.

Heti tisztítás menete

A heti tisztítás lényege a 2-3 nap alatt termelődött hamu eltávolítása a kazánból.

 1. kazán alsó hamutér
  Kazán alsó hamutér

  Nyissa ki a felső etető ajtót, és söpörje le a hamut alulra.

 2. A gereblye íves felével kaparja le az oldalfalon keletkezett lerakódásokat is.
 3. Ha maradtak el nem égett, megszenesedett, nagyobb egybe maradt fadarabok, azokat hagyja a fenti égéstérben a következő begyújtáshoz.
 4. A hamugereblyével szedje ki a hamut az alsó kerámiatérből. Először a samottból készült idomtégla tetejéről tolja le a keletkezett égéstermékeket.
 5. Húzza ki lentről az összes hamut, ügyelve arra is, hogy hátulról is előre húzza és kikaparja az összes szennyeződést. A gereblye íves felével kaparja le körbe a kormos, pernyés szennyeződéseket is az alsó hamutér oldalfalairól.

A heti tisztítás során nem szükséges kivenni az idomtéglát. A heti tisztítás gyakoriságát nagy mértékben meghatározza az elégetett tüzelőanyag mennyisége, minősége és a kémény huzata.

Éves tisztítás lépései – Atmos kazán tisztítása

kikapart hamu
Kazánból kikapart hamu

Az éves kazántakarítás a kazán teljes, illetve a hozzá kapcsolódó füstcső és kémény teljes tisztítását is jelenti.

 1. Az éves tisztítás elején először végre kell hajtani a heti tisztítás lépéseit.
 2. Éves karbantartáskor ki kell venni az idomtéglát is, és azt is meg kell tisztítani. Ügyeljen arra, hogy a samott idomtégla szélei érdes, éles felületűek, ezért ha kézzel söpri le a rakta lévő hamut és finom égéstermékeket, legyen óvatos!
 3. Ezután csavarja ki a ventilátort rögzítő csavarokat, és tisztítsa meg a szívóventilátort is.
 4. Éves tisztításkor a hátsó füstgáz csatornát is ellenőrizni és átjárhatóvá kell tenni. Először a fenti Atmos feliratú lemezt kell eltávolítani, és a bordák közötti tisztítást elvégezni drótkefével. Zseblámpával bevilágítva lehet ellenőrizni a bordák állapotát.
 5. Ezután a lenti lemezt kell leszedni, és az ott összegyűlt hamut kikaparni.

Az Atmos kazán tisztítása befejező lépéseként ne felejtse visszaszerelni a levett zárólemezeket.

Az éves takarítás során érdemes a kémény bekötést, illetve magát a kéményt is kitisztítani.

kazán kémény tisztítása

A kazán + kémény alapos tisztításakor akár egy vödör is megtelik akár félig is a keletkező hamuval. A kéményseprést javasoljuk évente elvégeztetni az illetékes kéményseprő vállalattal, vagy akár saját magunk is megcsinálhatjuk, ha megvannak az ehhez szükséges eszközeink.

kéménytisztító kefe

Végezzük el időben a kazán takarítását, ne várjuk meg, amíg ilyen lesz a helyzet:

error: Content is protected !!