Mármint a tűzifa…
A tapasztalatom alapján nem, illetve akár 5-8 év is kell a kiszáradásához.
Anno egy kedves asztalosmester, aki nyolcvan volt akkor harminc évvel ezelőtt, verte belém a miatyánkot: Fiam a fa egy év alatt egy centit szárad a levegőn.
Nem hinném, hogy sokat tévedett az öreg, bár műszere se volt még megmérni, csupán a tapasztalatuk.
A lényeg, faluhelyen, felvidéken, a székelyeknél vagy a Lajtán túl is igencsak tudják, hogy hasogatni kell a fát. Valakik méteresben és utána vágják igény szerinti hosszra, vagy egyből a méretre-vágottat hasítják.
De hasogatni azt kell!
A képen egy ATMOS-ba szánt gömbfa kettéhasítás utáni nedvessége látható.
Ha legalább négy, hat vagy akár nyolc részre lett volna hasítva, pár hónap alatt is képes a száradásra. Így viszont csak pakoljuk a fát, és sok fogy. Tehát drága…
Tartalomjegyzék