A kerek is száraz?

Mármint a tűzifa…

tuzifa

A tapasztalatom alapján nem, illetve akár 5-8 év is kell a kiszáradásához.

Anno egy kedves asztalosmester, aki nyolcvan volt akkor harminc évvel ezelőtt, verte belém a miatyánkot: Fiam a fa egy év alatt egy centit szárad a levegőn.

Nem hinném, hogy sokat tévedett az öreg, bár műszere se volt még megmérni, csupán a tapasztalatuk.

A lényeg, faluhelyen, felvidéken, a székelyeknél vagy a Lajtán túl is igencsak tudják, hogy hasogatni kell a fát. Valakik méteresben és utána vágják igény szerinti hosszra, vagy egyből a méretre-vágottat  hasítják.

De hasogatni azt kell!

A képen egy ATMOS-ba szánt gömbfa kettéhasítás utáni nedvessége látható.

Ha legalábnedvessegb négy, hat vagy akár nyolc részre lett volna hasítva, pár hónap alatt is képes a száradásra. Így viszont csak pakoljuk a fát, és sok fogy. Tehát drága…

 

 

error: Content is protected !!