Általános információk

Általános információk

Kazán adattábla, méretek, csődimenziók, egyebek a táblázatokban:atmos adattábla

Sajnos sokaknak elkerüli a figyelmét a gyártó ajánlása a kazánok telepítésénél.

Optimális esetben ezek a hiányosságok kiderülnek és orvosolhatók az üzembehelyezés alkalmával, de akár később is.

Tapasztalataink szerint, sokszor csak több éves használat után, esetleges alkatrész cseréknél vagy csak egy jóakaró ajánlása esetén hívnak minket és derülnek ki turpisságok!

A gyakorlat szerint, mert évekig működött a kazán, nem kerestek-kértek a kedves felhasználók segítséget egy felülvizsgálatra. De cca 90%-ban tudtunk jobbító gondolatokat adni, ami a tüzelőanyag csökkenését vonta maga után. A kedves ügyfeleink csodálkozása csak akkor volt nagyobb, amikor az átalakított rendszerhez elég lett naponta egyszer, kétszer elsétálni megetetni…

Természetesen ez nem törvényszerű, de kérdés, hogy ÖN a 10%-ban van aki tudja miről beszélek, vagy a 90%-ban akinek van esélye megtudni?

Ön dönt…


Pár kérdés, és válasz rá:

 • Kell e puffertartály?
 • Szerintem igen! A puffertartály fő szerepe a hőenergia tárolásában van, vagyis a kazán által hirtelen nagy teljesítménnyel, jó hatásfokkal  elégetett tüzelőanyag energiáját felfogja, tárolja, és hosszú idő alatt azt igény esetén vesszük ki belőle. Vagyis időt nyerünk vele, magyarul nem megyünk hajnalba a kazánházba begyújtani.
 • És ha lefojtom a kazánt? Akkor reggelig kitart a parázs!
 • Jaj Ne! Az ATMOS kazánok lényege, hogy nem fojtjuk le vagy inkább meg az égést, hanem hagyjuk jó hatásfokkal dübörögni, nem vonjuk meg az égéshez szükséges levegőt, mert csak köhögni fog a készülékünk, sőt szép fényes fekete kátrány fog benne képződni, persze minél nedvesebb a tűzifa annál intenzívebben. A több feladatot a vezérlés vagy a szabályzás már a tartály után megteszi helyettünk.
 • Mi az a „gravitációs visszacsapó szelep”, van benne rugós, különben is minek az?
 • Mert nem ugyanaz a kettő! Az egyik kell bele, meg a másik is, de máshova! A gravitációs visszacsapó szelep a kazán és a puffer közt szükséges, a háromjáratú szelep és a szivattyú megkerülésére. Ebben a primer körben NEM lehet rugós visszacsapó szelep. Viszont a szekunder körben a szivattyúk után természetesen KELL rugós visszacsapó szelep!
 • Kötöttem már be ilyen kazánt, minek azt tervezni?
 • Mert az igaz ami le van rajzolva! Sokkal könnyebb és olcsóbb bármit áttekinteni ha papíron van először. Szerény véleményem szerint nem olcsó egy ilyen rendszer, tessék igénybe venni a tervező kollégák munkáját!
 • Mi az a hidrováltó?
 • Akár a puffertartály is! Pár szóban egyszerűen csak a hidraulikai körök közti rövidzár, a káros, kiszámíthatatlan áramlási egymásra-hatások kiküszöbölésére. Egy több zónás, több szivattyúval szerelt kazánházban nélkülözhetetlen szerelvény!
 • A csőtermosztát jó lesz a laddomatot indítani?
 • NEM! Kivéve ha nincs puffertartályunk. Minden olyan esetben, ha van puffertartály, a kazánban gyárilag benne lévő füstgáztermosztáttal indítjuk, és állítjuk meg a szivattyút és a füstgáz ventilátort is! Ellenkező esetben a megtermelt hőenergia nagy részét, kidobjuk a kéményen keresztül a szabadba…  Mert az a kazán ami nem fűt az hűt, vagyis hőleadóként viselkedik!
 • Laddomat vagy sima háromjáratú szelep?
 • Szerintem Laddomat! A laddomat szelepre is három év garancia jár, a beépítése órákkal rövidíti meg a kivitelezés idejét, és minden benne van ami szükséges a biztonságos működéshez. Persze a fizika törvényeit illik betartani.
 • 55°C vagy 60°C szelep kell  kazánvédőnek?
 • 65°C! A hatvan fokos érték a gyár álláspontja szerint elfogadható,  a gyár által preferált típus hatvannál kezd nyitni és hatvanöt-fok az üzemi állapot, de nem minden szelep működik egyformán, a tapasztalatok alapján még a hetvenkét-fokos patronnal is jobb mint hatvan fokossal. Természetesen vannak egyedi, kivételes esetek…
 • Minek a tartály után a háromjáratú szelep? Nem szoktunk…
 • Mert kell! A puffertartályban a rétegződés a vágyunk, és többek közt ezt biztosítja. Mellesleg nem égeti meg a gyerek kezét a nyolcvan fokos radiátor… Nagyon kevés rendszer igényli a 70-80°C  előremenőt, de még azok is csak pár nagyon hideg napon, általában 55-60°C előremenő elégséges a korrekt hőleadáshoz. Természetesen vannak egyedi, kivételes esetek…
 • Minek a szobatermosztát? Ha van meleg a tartályban, megy a szivattyú!
 • No erre mit válaszoljak… A kérdés is bántó. Bár lehet, hogy helységhőmérséklet érzékelők vannak? Vagy az időjárásfüggő szabályzó kezeli az előremenőt? Vagy a meglévő gázkazán szabályzó egysége teszi a dolgát? Vagy valami egyéb okos megoldás? A lényeg, hogy valami visszacsatol információt, ha meleg van a lakásban, bármi is legyen az.

 

És ami a legfontosabb:

Minden kazánház más, mindegyik egyedi! Tehát egyedileg kell őket megvizsgálni, az itt leírtak nagy részben megfelelnek, DE…

Bízzák szakemberre, nem gyerekjáték egy faelgázosító kazán korrekt telepítése!

atmos adattábla

 

Szólj hozzá!

error: Content is protected !!